Your browser does not support JavaScript!


Ford Transit se ne pokreće - zašto i što učiniti?

Ford Transit je jedno od najpopularnijih dostavnih vozila na tržištu. Široko se koristi kako u malim, tako i u velikim tvrtkama te uživa zasluženu reputaciju zbog svoje pouzdanosti i svestranosti. Međutim, ništa nije potpuno pouzdano. Ford Transit također ima svoje probleme, poput poteškoća pri pokretanju. Kao trgovina s dijelovima za Ford Transit, često se susrećemo s pitanjem: Zašto moj Ford Transit ne pali?. U ovom članku pokušat ću objasniti najčešće uzroke i predložiti rješenja za ovaj problem.

Problemi s akumulatorom

Jedan od najčešćih razloga zašto Ford Transit ne pali je problem s akumulatorom. Ispražnjeni akumulator može biti rezultat ostavljanja svjetala ili drugih električnih uređaja uključenih tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Drugi razlog može biti prirodno trošenje akumulatora, koji s vremenom gubi sposobnost zadržavanja napunjenosti.
Kako prepoznati da je akumulator ispražnjen?
- Slabo osvjetljenje na instrumentnoj ploči,
- Nema reakcije startera prilikom okretanja ključa,
- Nema zvuka "klik" iz startera,
- Električni uređaji poput radija ili svjetala ne rade.
Ako sumnjate na problem s akumulatorom, pokušajte ga napuniti punjačem ili upotrijebite startne kabele. Ako to ne pomogne, možda će biti potrebno zamijeniti akumulator novim.

Problemi sa starterom

Još jedan čest razlog zašto Ford Transit ne pali je neispravan starter. Starter je ključni dio sustava paljenja koji pokreće motor. Ako starter ne radi ispravno, ne može okrenuti motor, što sprječava pokretanje vozila.
Simptomi neispravnog startera:
- Nema reakcije prilikom okretanja ključa,
- Zvukovi lupanja iz područja motora,
- Slabo okretanje startera Ford Transit.
U slučaju pojave ovih simptoma, možda će biti potrebno popraviti ili zamijeniti starter. Redovito održavanje i pregled ovog dijela mogu spriječiti neočekivane probleme pri pokretanju.

Problemi s električnim sustavom

Još jedan razlog zašto Ford Transit ne pali mogu biti problemi s električnim sustavom. Korodirane električne žice ili oštećeni kablovi mogu uzrokovati prekide u dovodu struje do ključnih komponenti, poput startera ili akumulatora.
Simptomi problema s električnim sustavom:
- Električni uređaji ne rade,
- Povremeni problemi s paljenjem,
- Vidljiva oštećenja žica ili izolacije.
Ako sumnjate na probleme s električnim sustavom, preporučljivo je konzultirati iskusnog autoelektričara koji može provesti temeljitu dijagnostiku i popraviti oštećene dijelove.

Neispravan imobilizator

Jedan od složenijih problema koji mogu spriječiti Ford Transit da pali je neispravan imobilizator. Imobilizator je sigurnosni sustav koji sprječava neovlaštene osobe da pokrenu motor. Ako ovaj sustav zakaže, može spriječiti i vlasnika da pokrene vozilo. U tom slučaju, potpuno novi kontakt za paljenje za Ford Transit može pomoći.
Simptomi neispravnog imobilizatora:
- Trepćuće svjetlo imobilizatora na instrumentnoj ploči,
- Nema reakcije motora prilikom okretanja ključa,
- Greške povezane s imobilizatorom na dijagnostičkom računalu.
Ako sumnjate na problem s imobilizatorom, obratite se ovlaštenom Ford servisu koji ima odgovarajuće alate za dijagnosticiranje i popravak ovog sustava.

Problemi s gorivnim sustavom

Još jedan čest problem koji sprječava Ford Transit da pali su kvarovi povezani s gorivnim sustavom. Funkcionalan gorivni sustav ključan je za pravilno funkcioniranje motora, a bilo kakvi problemi na tom području mogu dovesti do poteškoća pri pokretanju vozila. Jedan od čestih problema u gorivnom sustavu je zrak u sustavu. Zrak u gorivnom sustavu može spriječiti pravilno protok goriva do motora, što rezultira problemima s pokretanjem.
Simptomi zraka u gorivnom sustavu:
- Teškoće pri pokretanju motora,
- Neujednačen rad motora,
- Gašenje motora nakon pokretanja.
Za uklanjanje zraka iz gorivnog sustava, pokušajte ručno odzračiti sustav pomoću gorivne pumpe. U složenijim slučajevima može biti potrebno posjetiti autoservis.

Neispravni injektori

Još jedan razlog zašto Ford Transit ne pali mogu biti neispravni injektori goriva. Injektori dovode gorivo u cilindre motora u pravilnim količinama i pod pravim tlakom. Neispravni injektori mogu uzrokovati neispravnu izgaranje goriva, što otežava pokretanje motora.
Simptomi neispravnih injektora:
- Teškoće pri pokretanju motora,
- Neujednačen rad motora,
- Gubitak snage motora,
- Povećana potrošnja goriva.
Ako sumnjate na probleme s injektorima, možda će biti potrebna njihova zamjena ili obnova. Dijagnostiku i popravak injektora najbolje je prepustiti stručnjacima koji imaju odgovarajuće alate i znanje. Možete kupiti originalne injektore 2.0 EcoBlue u našoj internetskoj trgovini.

Neispravna gorivna pumpa

Gorivna pumpa je još jedan ključni dio gorivnog sustava koji može spriječiti Ford Transit da pali. Ova pumpa dovodi gorivo do injektora pod pravim tlakom. Neispravna gorivna pumpa može uzrokovati probleme s pokretanjem.
Simptomi neispravne gorivne pumpe:
- Problemi pri pokretanju motora,
- Gubitak snage motora,
- Neujednačen rad motora,
- Curenje goriva iz pumpe.
Popravak ili zamjena gorivne pumpe zahtijeva specijalizirano znanje i alate, stoga ako sumnjate da je pumpa oštećena, obratite se profesionalnom servisu.

Mehanički problemi - preskakanje zupčastog remena

Jedan od ozbiljnijih problema koji mogu spriječiti Ford Transit da pali je preskakanje zupčastog remena. Zupčasti remen sinkronizira rad radilice i bregaste osovine, i ako preskoči, može uzrokovati nepravilno postavljanje ventila, što dovodi do problema s pokretanjem.
Simptomi preskakanja zupčastog remena:
- Problemi pri pokretanju motora,
- Buka iz područja zupčastog remena,
- Gubitak snage motora,
- Neujednačen rad motora.
Popravak preskakanja zupčastog remena je složen i dugotrajan proces koji zahtijeva precizno podešavanje. Ako sumnjate na ovaj problem, potražite pomoć iskusnog mehaničara. Ovaj problem se također može pojaviti u novim motorima opremljenim mokrim zupčastim remenom. Troškovi popravka mogu značajno porasti, stoga se isplati redovito mijenjati zupčasti remen u vašem dostavnom vozilu. Za više informacija posjetite: Interval zamjene zupčastog remena u Ford Transitu

Dijagnostika problema s pokretanjem Ford Transita

Dijagnosticiranje razloga zašto Ford Transit ne pali zahtijeva temeljitu analizu i odgovarajuće alate. U mnogim slučajevima potrebno je koristiti dijagnostičko računalo koje omogućava čitanje kodova grešaka i precizno određivanje izvora problema.

Povezivanje s dijagnostičkim računalom

Prvi korak u dijagnostici problema s pokretanjem je povezivanje vozila s dijagnostičkim računalom. Moderna vozila kao što je Ford Transit opremljena su naprednim elektroničkim sustavima koji bilježe sve nepravilnosti u radu motora i drugih sustava.
Što se može dijagnosticirati pomoću dijagnostičkog računala?
- Kodovi grešaka sustava goriva,
- Kodovi grešaka električnog sustava,
- Problemi sa senzorima i elektronikom.

Što učiniti ako Ford Transit ne pali?

1. Provjerite stanje akumulatora - provjerite napon akumulatora, stanje terminala i kablova.
2. Provjerite sustav goriva - provjerite razinu goriva, odzračite sustav.
3. Provjerite osigurače i releje - ne zaboravite provjeriti i kablove.
4. Kupite potrebne dijelove za vaš kombi na našoj web stranici.

FAQ: Ford Transit ne pali

Zašto moj Ford Transit ne pali, iako je akumulator napunjen?
Ako je akumulator napunjen, problem može biti u starteru, električnom sustavu ili sustavu goriva. Provjerite rad startera i potražite moguće curenje u sustavu goriva.
Što učiniti ako Ford Transit ne pali pri niskim temperaturama?
Problemi s pokretanjem pri niskim temperaturama mogu biti uzrokovani neispravnim grijačima. Provjerite njihovo stanje i po potrebi ih zamijenite. Također, provjerite koristite li odgovarajuću mješavinu goriva i aditive za sprječavanje smrzavanja goriva.
Koji su simptomi neispravnog imobilizatora?
Simptomi neispravnog imobilizatora uključuju treptanje svjetla imobilizatora na instrumentnoj ploči, nikakvu reakciju motora prilikom okretanja ključa i greške vezane uz imobilizator na dijagnostičkom računalu. U tom slučaju, obratite se ovlaštenom Ford servisu.

Znaš li to ...?

Naši drugi članci na blogu:u: