Your browser does not support JavaScript!


Transit SuperVan 4.2 - električno čudovište

Ford Transit je nesumnjivo jedan od najprepoznatljivijih modela u povijesti automobila. Od svog debija 1965. godine, Transit je postao simbol pouzdanosti i svestranosti u svijetu komercijalnih vozila. Ali nije samo pragmatizam ono što ovaj model čini jedinstvenim. Ford, koristeći svoje iskustvo u motosportu, stvorio je izvanrednu verziju ovog vozila - Ford Transit SuperVan. Povijest ovog demonstracijskog modela započela je 1972. godine. Međutim, vrijeme ne stoji. Tijekom godina, Ford Transit je prošao kroz veliku evoluciju, a slična sudbina zadesila je i modele SuperVan. Najnovije izdanje - Transit SuperVan 4.2 kombinira tehnološke inovacije s ogromnom snagom.

Povijesni pregled Ford Transit SuperVan

Prva generacija Ford Transit SuperVan predstavljena je na trkaćoj stazi Brands Hatch 1972. godine. Srce ove jedinstvene mašine bio je petlitreni V8 motor iz Forda GT40, koji je omogućavao ne samo rekordnu maksimalnu brzinu od oko 240 km/h, već i performanse koje su omogućavale ubrzanje od nule do 100 km/h za samo 7 sekundi. SuperVan je brzo stekao slavu zahvaljujući svojim zapanjujućim sposobnostima i sportskom izgledu, koji je otkrivao proširene blatobrane Ford Transit i široke gume.

U sljedećim desetljećima, Ford je kontinuirano razvijao koncept SuperVan, uvodeći nove tehnologije i poboljšanja. Proboj se dogodio 2022. godine, kada je na Goodwood Festivalu brzine predstavljen model Ford Pro Electric SuperVan 4. Ovo vozilo, opremljeno s četiri električna motora i baterijom kapaciteta 50 kWh, nudilo je dosad neviđene performanse – ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od dvije sekunde, što je bilo moguće zahvaljujući ogromnoj snazi od oko 2000 KS.

Premijera i specifikacije Transit SuperVan 4.2

Ford Transit SuperVan 4.2, najnovija iteracija ovog električnog čudovišta, debitirao je 2023. godine tijekom 101. izdanja utrke Pikes Peak. Ova verzija je bila još naprednija – broj motora je smanjen na tri, što je u kombinaciji s novim litij-polimerskim baterijama od STARD-a povećalo snagu na 1400 KS. SuperVan 4.2 također se istaknuo modificiranom karoserijom, koja je razvijena na osnovi najnovijeg modela E-Transit Custom. Smanjenje težine za 400 kg i aerodinamička poboljšanja, kao što su ogromni stražnji spojler i novi prednji splitter, povećali su aerodinamički pritisak na dvije tone pri brzini od 240 km/h. Ne zaboravite, dijelove za Ford Transit možete pronaći u našoj online trgovini.

Avanture SuperVan u motosportu

Debi SuperVan 4.2 na međunarodnoj utrci Pikes Peak International Hill Climb 2023. godine nije bio samo demonstracija Fordove inovacije, već i njegove dominacije u klasi Pikes Peak Open, gdje je vozilo, kojim je upravljao Romain Dumas, osvojilo prvo mjesto. Manje od dva tjedna kasnije, SuperVan 4.2 sudjelovao je na utrci Thrifty Bathurst 500 na stazi Mount Panorama, gdje je postavio rekorde kruga za vozila s zatvorenim kotačima, električna vozila i komercijalna vozila. Njegova postignuća na tim događanjima ne ističu samo tehnološki napredak Forda, već i budući smjer razvoja električnih vozila i skriveni potencijal.


SuperVan 4.2 i budućnost automobilizma

Ford Transit SuperVan 4.2 ne nastavlja samo nasljeđe svojih prethodnika, već otvara i nove puteve u području elektrifikacije sportskih i komercijalnih vozila. Njegovo sudjelovanje u utrkama i postavljeni rekordi pokazuju sposobnosti električnih motora i ukazuju na smjer kojim bi budući automobilski projekti mogli krenuti – veća snaga, bolja učinkovitost i manji utjecaj na okoliš. Je li ovo budućnost automobilizma? Hoće li električni kombiji dominirati tržištem komercijalnih vozila? Provjerite dijelove za komercijalna vozila u našoj online trgovini.

Zaključak: suvremeni Ford

Transit SuperVan 4.2 je izraz Fordove odlučnosti da pionirski koristi električnu tehnologiju u visokoperformansnim vozilima. Revolucionarna postignuća ovog modela na tako prestižnim događanjima kao što su Pikes Peak ili Bathurst, ne samo da podižu vrijednost marke, već i inspiriraju cijelu automobilsku industriju za daljnje inovacije. Sve to čini Ford Transit SuperVan 4.2 dostojnim naziva električnog čudovišta koje mijenja lice automobilizma. Kao i Trateo dijelovi dostupni u našoj ponudi!

- Snaga i inovacija: Transit SuperVan 4.2 pruža 1400 KS zahvaljujući tri električna motora, čime postaje jedno od najmoćnijih električnih vozila u svojoj klasi.
- Aerodinamika i dizajn: Modificirana karoserija, ogromni stražnji spojler i prednji splitter povećavaju aerodinamički pritisak na dvije tone pri brzini od 240 km/h, osiguravajući maksimalno prianjanje u zavojima.
- Rekordi i događaji: SuperVan 4.2 nije samo dominirao utrkom Pikes Peak, već je postavio i rekorde na stazi Mount Panorama, pokazujući svoju nadmoć u kategoriji električnih i komercijalnih vozila.
- Budućnost automobilizma: Uspješni nastupi SuperVan 4.2 ističu rastući značaj električne tehnologije u motosportu, najavljujući novu eru u automobilizmu, koja se fokusira na inovacije, učinkovitost i održivi razvoj.

Znaš li to ...?

Naši drugi članci na blogu:u: