Your browser does not support JavaScript!


Bus Ford Transit Ghia - zaboravljeni oldtimer

Ford Transit Ghia predstavlja nešto nepoznatu stranu automobilske baštine Forda. U svijetu komercijalnih vozila, gdje funkcionalnost obično dominira nad luksuzom, Ford Transit Ghia je prekinuo s konvencijama nudeći kombinaciju praktičnosti s izuzetnom udobnošću. Ova zaboravljena verzija, unatoč svojoj kratkoj povijesti, zaslužuje pažnju. Posebice jer su originalni dijelovi Forda za verziju Ghia prave rijetkosti i rijetkost, pravi bijeli vrani među automobilskim dijelovima.

Ford Ghia - Što to znači?

Ghia je ime koje se odnosi na posebnu, luksuznu verziju opreme za neke modele Forda. Počeci ove suradnje sežu u 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća, kada se Ford udružio s talijanskom firmom koja dizajnira karoserije automobila kako bi stvorio posebne, bogato opremljene verzije svojih modela. U Ford Transit Ghia, Ghia označava upotrebu značajki kao što su kožna sjedala, klima-uređaj i električni prozori, čime je postao jedno od najluksuznijih dostupnih dostavnih vozila na tržištu. Sve zahvaljujući jedinstvenim dijelovima za Transit.
Ford Transit FT100 Ghia

Primjeri Ghia modela

Među Fordovim modelima koji nose oznaku Ghia, nalazimo automobile kao što su Ford Fiesta GHIA 5D iz 1991. godine, opremljen s 1.4L motorom i automatskim mjenjačem, te Ford Granada 2.9i Ghia iz 1987. godine. Oba modela utjelovljuju filozofiju Ghia, nudeći visokokvalitetne završne obrade, luksuzne materijale i napredna tehnološka rješenja za maksimalnu udobnost. Linija Ghia u Fordovim modelima sinonim je za luksuz i ekskluzivnost, što se može vidjeti analiziranjem opreme specifičnih modela iz ove serije. U međuvremenu, tvrtka Trateo nudi premium oprugu za Ford Transit 1978-1985. No, vratimo se vozilima Ghia...

Ford Fiesta Ghia

Ford Fiesta GHIA 5D iz 1991. ne ističe se samo naprednim 1.4L motorom i automatskim mjenjačem, već nudi i niz dodataka koji povećavaju komfor i estetiku vožnje. Interijer ovog modela završen je visokokvalitetnim kožnim sjedalima, a komfor putnika povećava električno upravljanje prozorima i napredni sustav klimatizacije. Izvana, Fiesta GHIA odlikuje se elegantnim, kromiranim detaljima i posebnim, laganim naplacima, što naglašava njezin jedinstveni karakter.

Ford Granada Ghia

Ford Granada 2.9i Ghia iz 1987. predstavlja još razvijeniji pristup luksuzu. Ovaj model bio je opremljen snažnim 2.9-litrenim motorom, što u kombinaciji s bogato opremljenim interijerom čini ga jednim od vodećih automobila Forda u to vrijeme. Granada Ghia nudi ne samo kožne presvlake i električne regulacije sjedala, već i napredne audio sustave i opcionalni električni krovni prozor, što dodatno povećava užitak u vožnji. Sigurnost je također bila na visokoj razini zahvaljujući naprednom ABS sustavu, što je bila rijetkost u automobilima iz tog razdoblja.
Ford Transit Ghia Brošura

Ford Transit MK2 Ghia Bus – Luksuzni dostavni kombi

Ford Transit MK2 Ghia Bus prava je rijetkost među dostavnim kombijima. Proizveden između 1983-1986, nudio je ne samo prostrani interijer za devet putnika, već i niz dodataka koji su povećavali udobnost vožnje: od posebnih boja karoserije, preko halogenih svjetala na rešetci, do osvjetljenja prostora za noge u putničkoj kabini. Dodatno, bili su dostupni motori od 2.0 litra benzina i 2.4 litra dizela, čineći ga posebno fleksibilnim izborom za zahtjevne korisnike. Govorimo o besmrtnim Fordovim motorima iz 80-ih! Dijelovi za Ford Transit MK2 mogu se naći u našoj internetskoj trgovini.

Zaključak: Kratka povijest Ford Transit Ghia

Ford Transit Ghia, kao predstavnik ekskluzivne linije opreme Ghia, predstavlja važno poglavlje u povijesti Forda, pokazujući kako luksuzni elementi mogu pronaći svoje mjesto čak i u komercijalnim vozilima. Iako Ford više ne nudi Ghia verziju u svojim novim modelima, naslijeđe te linije i dalje živi zahvaljujući tvrtkama kao što su MS-RT, Carlex Design ili Xclusive. Te tvrtke nastavljaju tradiciju modificiranja Fordovih dostavnih vozila, dodajući im luksuz i ekskluzivnost.

FAQ: Transit Ghia

Je li Ford Transit Ghia dostupan na sekundarnom tržištu?

Ford Transit Ghia je rijetkost na sekundarnom tržištu zbog svoje ekskluzivnosti i kratkog proizvodnog razdoblja.

Koje su glavne razlike između standardnog Ford Transit i Ghia verzije?

Ghia verzija razlikuje se od standardnog Transit putem dodataka kao što su luksuzne završne obrade interijera i bolja oprema.

Vrijedi li ulagati u kupnju Ford Transit Ghia?

Ulaganje u Ford Transit Ghia može biti vrijedno za kolekcionare i ljubitelje jedinstvenih komercijalnih vozila.

Znaš li to ...?

Naši drugi članci na blogu:u: